Schrijfster/historica Eva Vriend (1973), bekend van succesvolle boeken als Het Nieuwe Land (2013) en Eens ging de zee hier tekeer (2020), geeft op dinsdag 12 oktober in het kader van de Maand van de Geschiedenis een bijzondere lezing in De Nieuwe Kerk in Kampen. 

De lezing wordt u aangeboden namens alle ‘kazernebewoners’ (historische vereniging ‘Jan van Arkel’, Bibliotheek Kampen, Stadsarchief Kampen, stadsarcheoloog en RTV IJsselmond) in het kader van de Maand van de Geschiedenis. De toegang is gratis, aanmelden is wel verplicht. 

De lezing van Eva Vriend is vanwege overweldigende belangstelling verplaatst naar De Nieuwe Kerk in Kampen

Vanwege de overweldigende belangstelling is de lezing van Eva Vriend van dinsdag 12 oktober verplaatst van De Stadskazerne naar de Nieuwe Kerk in Kampen. Iedereen die al een plek gereserveerd heeft ontvangt hierover een e-mail. 

Lezing Eva Vriend

  • dinsdag 12 oktober 2021, 
  • aanvang 20.00 uur, 
  • De Nieuwe Kerk, Broederweg 34 in Kampen. 
  • Er is gratis parkeergelegenheid op het Burg. Berghuisplein. Tot 20.00 is het betaald parkeren in de binnenstad van Kampen. 

Kom luisteren naar en praten met Eva Vriend

In haar boeken schreef Eva Vriend zowel over hoe de nieuwe bewoners van de Noordoostpolder geselecteerd werden, als over het blijvende verdriet in de vissersgemeenschappen rond de Zuiderzee dat IJsselmeer werd en hen van hun bestaan beroofde. Vriend vertelt erover in Kampen, en gaat in gesprek met de zaal over haar nieuwe boekproject waarin Kampen een centrale rol zal spelen. Ze wil ‘sparren met een kennerspubliek’.

Eva Vriend, zelf dochter van een geselecteerde boer in Luttelgeest (Noordoostpolder), beschreef vanuit het perspectief van haar familie in haar debuut Het Nieuwe Land de selectieprocedures die de overheid hanteerde om de meest geschikte mensen naar de polder te halen. Het boek was een groot succes. 

Zeven jaar later richtte ze haar onderzoek op de andere kant van de medaille: de eeuwenoude vissersgemeenschappen rond de voormalige Zuiderzee die werden slachtoffer werden van het ingenieursideaal van de IJsselmeerpolders. De maakbare maatschappij, zowel het ideaal als wat ervan geworden is, beschouwd vanuit een menselijk en persoonlijk perspectief, is een constante in de boeken van Eva Vriend die een breed publiek aanspreken. Ze werden twee keer genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs en is een veelgevraagd spreker.


Gratis aanmelden voor de lezing

De lezing van Eva Vriend op dinsdag 12 oktober is de start van de geschiedenislezingen na de coronaperiode. De toegang is gratis, wel reserveren vooraf. Een CTB (coronatoegangsbewijs) is niet nodig.

Reserveer via: https://www.bibliotheekkampen.nl/agenda/657-lezing-eva-vriend-eens-ging-de-zee-hier-tekeer

Terug naar het overzicht