Gevangenentransporten, Pieter Kapenga en executies Meppelerstraatweg:


Het historische lezingenprogramma staat bij De Stadskazerne in de maand november staat geheel in het teken van de Tweede Wereldoorlog. 

Op drie dinsdagen in november spreken respectievelijk Herman Broers, Peter Sierksma en Samuël de Korte over de gevangenentransporten in de Hongerwinter, het verzet van politieman Pieter Kapenga en de executies op 31 maart 1945 aan de Meppelerstraatweg waarbij ook twee Kampenaren werden gedood.

Het lezingenprogramma in De Stadskazerne is deels een inhaalslag. Twee van de drie lezingen waren gepland in het voorjaar van 2020 als onderdeel van 75 jaar bevrijding, maar konden niet doorgaan wegens de coronapandemie. Nu staan ze alsnog als onderdeel van dit ‘WO2-blok’ gepland.GEVANGENENTRANSPORTEN – LET OP NIEUWE DATUM


Auteur en biograaf Herman Broers (van boeken als Dokter Kolff, De Stadskazerne en Blauw Haar) brengt op dinsdag 30 november (20.00 uur) de allereerste Stadskazernelezing. De lezing stond eerder gepland voor 9 november, maar door persoonlijke omstandigheden is deze lezing verplaatst naar 30 november. Iedereen die een al kaartje heeft gekocht heeft inmiddels bericht ontvangen over de nieuwe datum.

Herman Broers vertelt deze avond over de transporten van dwangarbeiders die tijdens de Hongerwinter ’44-’45 door Kampen kwamen. Van de 120.000 dwangarbeiders uit de randstad die de Duitsers in het kader van de Arbeitseinsatz verplicht tewerkstelden in het oosten en Duitsland, werden bijna 35.000 afgevoerd via de Van Heutszkazerne in Kampen. Ze kwamen met schepen en gingen te voet of met de trein verder. Artsen en vrijwilligers van het Rode Kruis Kampen-IJsselmuiden wisten met kunst- en vliegwerk honderden gevangenen via noodhospitalen en het nabootsen van ziektes uit de transporten te laten ontsnappen. Hoe dat levensgevaarlijke schimmenspel in zijn werk ging, vertelt Broers aan de hand van foto’s, filmbeelden en interviews met ooggetuigen. 

PIETER KAPENGA


Pieter Kapenga (1898-1982) ging de geschiedenis in als de enige politieman in Kampen die weigerde in de oorlog de Kamper Joden van huis op te halen. Hij moest het bekopen met zijn eigen deportatie naar concentratiekamp Dachau. Hij overleefde het en keerde terug. Voormalig Trouw-journalist en kleinzoon van Kapenga Peter Sierksma schreef het boek ‘Mijnheer dat weiger ik’, Een politieman in verzet en vertelt er op dinsdag 16 november over. Het boek wordt deze avond bij De Stadskazerne officieel landelijk gepresenteerd door uitgever Walburg Pers met deze bijzondere lezing.  
(Entree: gratis, wel opgave vooraf via: www.bibliotheekkampen.nl


EXECUTIES MEPPELERSTRAATWEG

Op de vooravond van de bevrijding, op 31 maart 1945, werden vijf mannen nog doodgeschoten door de bezetter aan de Meppelerstraatweg in Zwolle. Het was een vergelding voor een aanslag op een spoorbrug. Onder hen twee Kampenaren. Wilhelmus van Dijk, Berend IJzerman, Hermanus Bosch, Willem Sebel en Johannes Muller worden ieder jaar herdacht bij het monument dat ter nagedachtenis aan hen is geplaatst aan de Meppelerstraatweg. Maar wat gebeurde er nou precies? De jonge historicus Samuël de Korte is een achterneef van Wilhelmus van Dijk en wilde het naadje van de kous weten. Het boek dat hij erover schreef verscheen zowel in het Nederlands (2019) als in het Engels (2021). Op dinsdag 23 november (aanvang 20.00 uur) vertelt hij erover in De Stadskazerne in Kampen. 

Entree en reserveren


Kaarten voor Herman Broers (30 november) kosten 5 euro en zijn te bestellen via:
https://www.bibliotheekkampen.nl/agenda/163-stadskazernelezing-75-jaar-bevrijding
Kaarten voor Peter Sierksma (16 november) zijn gratis en zijn te bestellen via:
https://www.bibliotheekkampen.nl/agenda/971-mijnheer-dat-weiger-ik-pieter-kapenga-politieman-in-verzet
Kaarten voor Samuël de Korte (23 november) kosten 5 euro en zijn te bestellen via:
https://www.bibliotheekkampen.nl/agenda?search=Meppelerstraatweg&location_id=0&id=0&filter_duration=

De Stadskazerne

De Stadskazerne is het samenwerkingsverband van Bibliotheek Kampen, Stadsarchief Kampen, Historische Vereniging voor de IJsseldelta ‘Jan van Arkel’, de stadsarcheoloog en RTV IJssel mond.
Kijk op www.destadskazerne.nl.

Mochten er nieuwe veranderende maatregelen uit de persconferentie van dinsdag 2 november komen, dan ontvangt iedereen die zich aangemeld heeft hierover bericht. 

Terug naar het overzicht