Locatie: Johan van Mulkenzaal
Tijd: 20:00 - 22:00
Organisator: De Stadskazerne
Entree: Toegang: € 5,00 inclusief gratis pauzedrankje.
Soort evenement: Evenement

LEZING VERPLAATST NAAR 14 APRIL

Pech, pech, wat een pech! Deze lezing wordt nog een keer verplaatst naar donderdag 14 april vanwege coronabesmetting van de spreker.

 

De Tweede Wereldoorlog was bijna afgelopen. Toch werden er op de vooravond van de bevrijding, op 31 maart 1945, vijf mannen doodgeschoten aan de Meppelerstraatweg in Zwolle als vergelding voor een aanslag op een spoorbrug. Wilhelmus van Dijk, Hermanus Bosch, Willem Sebel, Johannes Muller en Berend IJzerman. Zij hadden allemaal gestreden tegen de gehate bezetter en waren voor verschillende vergrijpen vastgezet: Wapenbezit, spionage of hulp aan onderduikers. Zij zouden de doodstraf krijgen voor wat zij hadden gedaan.

Ter nagedachtenis aan hun offer werd er een monument geplaatst op de Meppelerstraatweg en is er jaarlijks een herdenkingsplechtigheid. Maar wat was er werkelijk gebeurd die fatale ochtend? Wat was er misgegaan en wat had plaatsgevonden, waardoor zij daar terechtgesteld werden?

Aan de hand van ooggetuigenverslagen, gesprekken met nabestaanden en ander archiefmateriaal, vertelt Samuel de Korte het verhaal van de vijf mannen en hun vrouwen.

📣 Praktische informatie

🗓 14 april 2022 – 🕗20.00 uur, inloop 19.30 uur
📌 De Stadskazerne, Oudestraat 216, Kampen
💰 Toegang: € 5,00 inclusief gratis pauzedrankje.

ℹ️ www.bibliotheekkampen.nl/agenda/volwassenen-18/169-executie-aan-de-meppelerstraatweg

  • Eerder gekochte kaarten voor deze lezing zijn geldig. Iedereen die al kaarten heeft, wordt door ons geinformeerd over de nieuwe datum van deze lezing.
  • Afmelden: Heeft u kaarten besteld (en betaald), maar kunt u er 14 april niet bij zijn? Stuur dan een e-mail naar , we zullen dan uw aanmelding annuleren en het aankoopbedrag retour storten.
  • Bij meer dan 120 aanmeldingen wijken we uit naar de Nieuwe Kerk te Kampen. Indien we uitwijken informeren we u hierover.

Deze lezing wordt georganiseerd door de Stadskazerne:  Bibliotheek Kampen , Historische Vereniging Jan van Arkel en het Stadsarchief Kampen.

Evenementen

Bekijk alle evenementen
Er zijn op dit moment nog geen toekomstige evenementen