De expositie ‘Freddy Schinkel, fotojournalist’ is tot en met 11 september gratis te zien in De Stadskazerne, op het voorplein en verspreid over de openbare delen in het gebouw.

Freddy Schinkel, fotojournalist 

Nieuwsfotograaf Freddy Schinkel (IJsselmuiden, 1965) vereeuwigt al meer dan veertig jaar onze jongste geschiedenis, met ruim 350.000 beelden sinds 1980. Zijn groei in het ambacht van de fotojournalistiek is uitzonderlijk en zijn beelden kleuren het collectieve geheugen van Kampen, IJsselmuiden, omliggende kernen en het buitengebied. Op dagelijkse basis in de krant lijkt het niet erg ingrijpend, maar wie na ruim veertig jaar het als geheel bekijkt, ziet hoe alles is veranderd. En hoe goed de foto’s zijn.
     
Freddy Schinkel, de eerste historicus ter plaatse, maakt nieuwsfoto’s met artistieke meerwaarde. De onverwoestbare elementen in ons landschap, de IJssel, de uiterwaarden, de wolkenluchten, het boerenland en de beroemde Kamper binnenstad, door zijn lens wordt het fotokunst.
     
Het boek en de expositie Freddy Schinkel, fotojournalist tonen een greep uit zijn omvangrijke oeuvre, beelden die met woorden in perspectief worden geplaatst door journalist Anne Boer en biograaf Herman Broers. Zij belichten de vakman en de IJsselmuider jongen die journalistiek en geschiedschrijving een grote dienst bewees door er te zijn en vast te leggen wat hij ziet.

Historische Vereniging Jan van Arkel nam het voortouw voor deze expositie. Met steun van De Stadskazerne, Stadsarchief Kampen, Bibliotheek Kampen, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Camper Algemeen Steunfonds (CAS) en de regeling Culturele Projecten van de gemeente Kampen.

Terug naar het overzicht