Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte zijn van ontwikkelingen op het gebied van de Stadskazerne? Dat kan. Laat hier je gegevens achter!

Collegereeks Moderne kunst: van 1900 tot nu

Moderne kunst lijkt soms behoorlijk ingewikkeld. Niet alleen volgen allerlei stromingen en stijlen elkaar in rap tempo op, ook worden de grenzen van wat kunst is steeds verder opgerekt en soms zelfs overschreden. Moderne kunst kan mooi en ontroerend zijn, maar ook onbegrijpelijk of zelfs lelijk….

In deze collegereeks krijgt u in tien bijeenkomsten een overzicht van de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars uit de 20e en 21ste eeuw. U maakt kennis met de achterliggende ideeën en theorieën en de kunst wordt geplaatst in de maatschappelijke context. Zo krijgt u meer grip op- en begrip van de moderne kunst en zult u er met (nog) meer plezier naar kijken.

Over de docent: kunsthistorica Sophie van Steenderen is gespecialiseerd in de moderne kunst en heeft jarenlange ervaring als docent. Met grote kennis van zaken, maar zeker ook met passie en humor vertelt zij over kunst. Voor iedereen die meer wil weten, begrijpen en genieten van alles wat de kunstgeschiedenis heeft voortgebracht.


11 januari    Les 1: Art Nouveau en Art Deco
18 januari    Les 2: Expressionisme en Futurisme
25 januari    Les 3: Dada en Surrealisme
1 februari    Les 4: Abstractie
8 februari    Les 5: Nieuwe Zakelijkheid en Propagandakunst
15 februari    Les 6: Abstract Expressionisme, L’Art Informel en CoBRA
8 maart    Les 7: Pop Art, Hyperrealisme en Nouveau Réalisme
15 maart    Les 8: Minimal Art en Conceptuele kunst
22 maart    Les 9: Landart, Performance en Video-kunst
29 maart    Les 10: Postmodernisme en hedendaagse kunst

10 colleges van 2 uur, incl. pauze
Start: vrijdagochtend 11 januari 2019
Tijd: 10.30-12.30 uur
Locatie: Stadskazerne Kampen
Kosten: € 250,00 (incl. digitale syllabus)
Aanmelden: msvansteenderen@yahoo.com of 06-19 20 22 29
Meer informatie: www.kunsthistorica.nl

Foto_Sophie.jpg
In 1874 schreef de criticus Louis Leroy in Le Charivari een spottende recensie naar aanleiding van het schilderij 'Impression: soleil levant' van Claude Monet. 'Impressionisten zijn het' sneerde Leroy, waarmee hij de jonge kunstenaars onbedoeld een geuzennaam in handen had gegeven.
De kunst van de Impressionisten zorgde voor een ommekeer: niet alleen vanwege hun losse, schetsmatige manier van schilderen en het werken 'en plein air', maar ook door de moderne, alledaagse onderwerpen die zij uitbeeldden en door de invloed van zowel de fotografie als de Japanse prentkunst op hun schilderijen.

Tijdens deze collegereeks komen uiteraard de belangrijkste kunstenaars van de groep en hun wereldberoemde schilderijen aan bod. Maar hun werk wordt ook geplaatst in een bredere maatschappelijke context. Zo hebben de industrialisatie en urbanisatie, maar ook de opkomst van de kunsthandel en de Eerste Feministische Golf een rol gespeeld bij de totstandkoming van hun schilderijen.
Meesters van het Impressionisme is een verdiepende, boeiende, maar vooral verrassende kennismaking met de grondleggers van de moderne kunst!

klaprozen

Docent: Sophie van Steenderen

Start: vrijdag 5 oktober 2018

Tijd: 10.30-12.30 uur

Locatie: De Stadskazerne Kampen, Dirk van Sliedregtzaal

Kosten: € 200,00 (incl. digitale syllabus)

Aanmelden: per mail sophie@kunsthistorica.nl / telefonisch: 06-19 20 22 29

etoiledans

Programma
- 5 oktober Les 1: Voorlopers van het Impressionisme
- 12 oktober Les 2: Édouard Manet & De heroïek van het moderne leven
- 19 oktober Les 3: Claude Monet & De Salon en de onafhankelijke tentoonstellingen van de Impressionisten.
- 26 oktober Geen les
- 2 november Les 4: Auguste Renoir & Techniek en methode
- 9 november Les 5: Edgar Degas & Japonisme en Fotografie
- 16 november Les 6: Gustave Caillebotte & Veranderingen op de kunstmarkt
- 23 november Les 7: De vrouwelijke Impressionisten
- 30 november Les 8: Impressionisme buiten Frankrijk en de nalatenschap van het Impressionisme

Foto Sophie

Als kunsthistorica/docent kunstgeschiedenis ben ik gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen, museumexcursies en rondleidingen. Daarnaast schrijf ik over kunst en kunstgeschiedenis. Mijn voorliefde ligt bij de kunst van de 19e en 20e eeuw.

Sinds 1999 werk ik als freelance kunsthistorica. Inmiddels heb ik een groot aantal uiteenlopende opdrachten vervuld voor tal van opdrachtgevers.
Mijn liefde voor de kunst breng ik graag -vakkundig en enthousiast- over op anderen, waarbij ik altijd maatwerk lever en aansluiting weet te vinden bij de doelgroep.

Met hartelijke groet,
Sophie van Steenderen

http://kunsthistorica.nl/profiel/
dinsdag 14 november a.s. om 20.00 uur in De Stadskazerne (Johan van Mulkenzaal)

Auteurs Geraart Westerink en Herman Broers belichten de bewogen geschiedenis van ‘De Engelenberg’, het voormalige stadsziekenhuisgebouw van Kampen dat nu het hoofdgebouw is van woonzorgconcern IJsselheem. De lezing vindt plaats naar aanleiding van de recente publicatie van hun gezamenlijke bundel ‘Verhalen van de Engelenberg, een bevochten monument, 1916-2016’. http://shop.aerieauteurs.nl/?boek=18

Het voormalige stadsziekenhuis van Kampen sloot op dramatische wijze na 78 jaar in 1994. Het gebouw werd na tien jaar leegstand en een boeiende strijd om de monumentenstatus door burgers ternauwernood gered van sloop. Het was een architectuurmonument, het laatste nog staande ziekenhuis van architect Willem Kromhout, waar bovendien de mondiale geneeskunde is veranderd door de uitvinding van de kunstnier door dokter Kolff.
Tegenwoordig is De Engelenberg het trotse hoofdgebouw van woonzorgconcern IJsselheem, aangelicht en wel.
Maar wat scheelde het weinig……

Wat maakt De Engelenberg zo uniek? Wat bezielde de architect honderd jaar geleden om zo’n bijzonder gezondheidskasteel voor Kampen te ontwerpen? Hoe belangrijk was dat ziekenhuis voor Kampen en hoe ging dat eigenlijk met die kunstnier in de oorlog? Waarom moest het ziekenhuis sluiten en waarom was de strijd om behoud van het pand zo fel? En wat kunnen we hiervan leren voor de toekomst?

De dubbele lezing ‘Verhalen van De Engelenberg’ door Geraart Westerink en Herman Broers wordt georganiseerd door Historische Vereniging van de IJsseldelta Jan van Arkel, in samenwerking met Stadsarchief Kampen en AERIE Auteurs Uitgevers. The Read Shop Bos verzorgt de boekverkoop. Entree voor niet-leden is 2 euro p.p.

U bent van harte welkom!

image003.jpg

Voormalig Stadsziekenhuis De Engelenbergstichting (1916-1994), tegenwoordig woonzorgconcern IJsselheem (2005), locatie Myosotis
(foto: Freddy Schinkel, 2005)