Lezing 'Verhalen van de Engelenberg, een bevochten monument, 1916-2016’

dinsdag 14 november a.s. om 20.00 uur in De Stadskazerne (Johan van Mulkenzaal)

Auteurs Geraart Westerink en Herman Broers belichten de bewogen geschiedenis van ‘De Engelenberg’, het voormalige stadsziekenhuisgebouw van Kampen dat nu het hoofdgebouw is van woonzorgconcern IJsselheem. De lezing vindt plaats naar aanleiding van de recente publicatie van hun gezamenlijke bundel ‘Verhalen van de Engelenberg, een bevochten monument, 1916-2016’. http://shop.aerieauteurs.nl/?boek=18

Het voormalige stadsziekenhuis van Kampen sloot op dramatische wijze na 78 jaar in 1994. Het gebouw werd na tien jaar leegstand en een boeiende strijd om de monumentenstatus door burgers ternauwernood gered van sloop. Het was een architectuurmonument, het laatste nog staande ziekenhuis van architect Willem Kromhout, waar bovendien de mondiale geneeskunde is veranderd door de uitvinding van de kunstnier door dokter Kolff.
Tegenwoordig is De Engelenberg het trotse hoofdgebouw van woonzorgconcern IJsselheem, aangelicht en wel.
Maar wat scheelde het weinig……

Wat maakt De Engelenberg zo uniek? Wat bezielde de architect honderd jaar geleden om zo’n bijzonder gezondheidskasteel voor Kampen te ontwerpen? Hoe belangrijk was dat ziekenhuis voor Kampen en hoe ging dat eigenlijk met die kunstnier in de oorlog? Waarom moest het ziekenhuis sluiten en waarom was de strijd om behoud van het pand zo fel? En wat kunnen we hiervan leren voor de toekomst?

De dubbele lezing ‘Verhalen van De Engelenberg’ door Geraart Westerink en Herman Broers wordt georganiseerd door Historische Vereniging van de IJsseldelta Jan van Arkel, in samenwerking met Stadsarchief Kampen en AERIE Auteurs Uitgevers. The Read Shop Bos verzorgt de boekverkoop. Entree voor niet-leden is 2 euro p.p.

U bent van harte welkom!

image003.jpg

Voormalig Stadsziekenhuis De Engelenbergstichting (1916-1994), tegenwoordig woonzorgconcern IJsselheem (2005), locatie Myosotis
(foto: Freddy Schinkel, 2005)