Tijd: 20:00 - 22:00
Organisator: De Stadskazerne
Entree: €5,00
Soort evenement: Bibliotheek Kampen

Opgelet: De locatie voor deze lezing is de Nieuwe Kerk aan de Broederweg.

75 + 2 jaar nadat het laatste gevangenentransport van de Hongerwinter in Kampen aankwam, geeft auteur en kazernehistoricus Herman Broers een bijzondere Stadskazernelezing.

De lezing gaat over de Van Heutszkazerne tijdens de oorlog, in het bijzonder tijdens de gevangenentransporten die door Kampen kwamen van oktober 1944 tot maart 1945.Het waren de donkerste taferelen die er in 250 jaar kazernegeschiedenis te zien zijn geweest. Tienduizenden dwangarbeiders waren opgepakt, allemaal mannen, om in Duitsland tewerkgesteld te worden. Velen reisden onder de slechtste omstandigheden denkbaar via de Van Heutszkazerne in Kampen. Door ingrijpen van dokters Kolff en Pel, het Kamper Rode Kruis en de lokale bevolking kregen ze voedsel en medische verzorging.Honderden konden ontsnappen omdat ze werden ‘verstopt’ of symptomen van ziekte kregen toegediend. Artsen die gevangenen ziek maken? ‘In oorlogstijd draaien alle waarden om’, zei dokter Kolff, ereburger van Kampen, daarover jaren later.

🗓 22 maart 2022
📌 De Nieuwe Kerk, Broederweg 34
🕗 Inloop: vanaf 19:30 uur, start: 20.00 uur
💰 Toegang: € 5,00 inclusief gratis pauzedrankje. Nog geen kaarten? Bestel ze via https://www.bibliotheekkampen.nl/agenda/163-stadskazernelezing-75-jaar-bevrijding
🛎️ Deze lezing is de afgelopen 2 jaar een aantal keer verplaatst. De eerder gekochte kaarten zijn gewoon geldig.

De Stadskazernelezing wordt door de Bibliotheek Kampen, RTV IJsselmond, het Stadsarchief Kampen en Historische vereniging voor de IJsseldelta ‘Jan van Arkel’ georganiseerd.

Evenementen

Bekijk alle evenementen
Er zijn op dit moment nog geen toekomstige evenementen