Locatie: Johan van Mulkenzaal
Tijd: 20:00 - 22:00
Organisator: De Stadskazerne
Entree: Toegang: € 5,00 inclusief gratis pauzedrankje.
Soort evenement: Bibliotheek Kampen
LETOP DEZE LEZING IS GEANNULEERD EN WORDT UITGESTELD NAAR VOLGEND JAAR

Gekochte kaarten voor deze evenementen blijven geldig. Iedereen die een kaart heeft, wordt persoonlijk per email op de hoogte gehouden van de nieuwe datum.

Dit jaar is het 76 jaar geleden dat de gevangenentransporten in Kampen aankwamen. Herman Broers, auteur en kazernehistoricus geeft op 30 november 2021 een bijzondere Stadskazernelezing.
 
De lezing gaat over de Van Heutszkazerne tijdens de oorlog, in het bijzonder tijdens de gevangenentransporten die door Kampen kwamen van oktober 1944 tot maart 1945.
 
Het waren de donkerste taferelen die er in 250 jaar kazernegeschiedenis te zien zijn geweest. Tienduizenden dwangarbeiders waren opgepakt, allemaal mannen, om in Duitsland tewerkgesteld te worden. Velen reisden onder de slechtste omstandigheden denkbaar via de Van Heutszkazerne in Kampen. Door ingrijpen van dokters Kolff en Pel, het Kamper Rode Kruis en de lokale bevolking kregen ze voedsel en medische verzorging.
 
Honderden konden ontsnappen omdat ze werden ‘verstopt’ of symptomen van ziekte kregen toegediend. Artsen die gevangenen ziek maken? ‘In oorlogstijd draaien alle waarden om’, zei dokter Kolff, ereburger van Kampen, daarover jaren later.
 

Praktische Informatie

LET OP GEANNULEERD 🗓 30 november 2021 deze lezing wordt verplaatst naar volgend jaar. 
📌 De Stadskazerne, Johan van Mulkenzaal
🕗 Inloop: vanaf 19:30 uur, start: 20.00 uur
💰 Toegang: € 5,00 inclusief gratis pauzedrankje. De kaartverkoop start later dit jaar weer. 
Deze lezing wordt door de Bibliotheek Kampen, RTV IJsselmond, het Stadsarchief Kampen en Historische vereniging voor de ijsseldelta ‘Jan van Arkel’ georganiseerd.

Evenementen

Bekijk alle evenementen
Er zijn op dit moment nog geen toekomstige evenementen