In het Stadsarchief Kampen wordt het belangrijkste archiefmateriaal beheerd dat betrekking heeft op de geschiedenis van de gemeente Kampen en haar inwoners.

Met 2,7 kilometer archief vanaf de Middeleeuwen tot nu, een historischtopografische collectie met duizenden kaarten, tekeningen en prenten, een omvangrijke bibliotheek en uitgebreid fotoarchief is het Stadsarchief Kampen het geheugen van de samenleving en dé schatkamer van onze gemeente. Barstensvol waardevolle bronnen die inzicht bieden in familiegeschiedenis, de ontwikkeling van de gebouwde omgeving, en het maatschappelijk leven door de jaren heen.

Het Stadsarchief is er voor jong en oud, voor iedereen die het verleden van de stad Kampen en haar omgeving wil bestuderen of het rijke verleden wil herbeleven. Door kennis te maken met onze bronnen en collecties uit oude tijden komt het verleden dichterbij. We kunnen dat niet alleen. We staan bewust midden in de Kamper samenleving en gaan daarom graag de samenwerking aan in een netwerk van organisaties en initiatieven. Want het verhaal van Kampen, dat vertel je het beste samen.

In het Stadsarchief bewaren we archieven uit de zeven kernen van de gemeente Kampen: Grafhorst, ‘s Heerenbroek, IJsselmuiden, Kampen, Kamperveen, Wilsum en Zalk. Behalve het archief van de gemeente zelf, beheren we ook archieven van kerkgenootschappen, bedrijven, verenigingen, families en personen.

Het oudste document van het archief is een oorkonde van de Deense koning Abel uit 1251 en het jongste document is de krant van vandaag. In ons Informatiecentrum in de Stadskazerne is dit alles voor iedereen gratis te raadplegen.

Openingstijden Informatiecentrum

Start je een historische zoektocht, begin dan bij het Stadsarchief Kampen. De collectie bekijken kan 24 uur per dag online. Het Informatiecentrum in De Stadskazerne is elke dinsdag en donderdag van 9.00 tot 17.00 uur geopend. Kijk op www.stadsarchiefkampen.nl.

Terug naar het overzicht